AT-läkare

Välkommen in i arbetslivet!
I slutet av läkarutbildningen börjar man tröttna på livet som läkarkandidat och börjar se sig om för att hitta ett bra sjukhus att göra sin allmäntjänstgöring på. Här har vi samlat en sammanställning av bra länkar för att hjälpa dig i valet som blivande AT-läkare.

Inte minst lönen under AT varierar mycket mellan olika sjukhus och det är värt att jämföra den noga. Även andra förmåner som utbildningar, handledning och deltagande i jourverksamhet kan variera mycket så det lönar sig att sätta sig in i villkoren innan man ansöker.

Att söka AT-tjänst

Dagens Medicin har varje vår ett temanummer för AT-läkare med genomgång av hela Sveriges olika sjukhus som erbjuder allmäntjänstgöring för läkare. Här finns lönenivåer och temaartiklar att läsa. Tyvärr finns materialet inte på nätet utan bara i tryckt form.

Även Läkarförbundet har en webbplats med en genomgång av landets AT-tjänster.

AT-rankingen

Sylf, Sveriges Yngre Läkares Förening är en del av Läkarförbundet. De genomför varje år en AT-ranking genom enkäter till landets AT-läkare för att se hur AT-tjänsterna fungerar på olika platser. AT-rankingen rankade Västerviks sjukhus och Hallands sjukhus Varberg högst. Sist kom Capio St Görans sjukhus

AT-stämman

Varje år anordnas en stor kongress i Stockholm för landets AT-läkare. Den brukar vara under våren och är under 2023 den 30 mars till 1 april på Norra Latin i centrala Stockholm. Antalet platser är begränsat och anmälan brukar öppnas den 1 november. För att vara säker på att få en plats bör du gå in och anmäla dig så fort du kan efter att anmälan öppnats.

Läs mer om AT-stämman på AT-stämmans hemsida.

AT-tentan (eAT-provet)

När du väl är i slutet av din tid som AT-läkare är det dags för AT-tentan som måste godkännas för att du ska bli legitimerad läkare. AT-tentan genomförs numera via dator och kallas eAT-provet. För att få göra provet behöver du ha genomfört fyra godkända medsittningar, en i varje huvudämne under AT.